TRÓPUSI-SZUBTRÓPUSI GYÜMÖLCS- ÉS ÉLVEZETI NÖVÉNYEK FÖLDRAJZA

TRÓPUSI-SZUBTRÓPUSI GYÜMÖLCS- ÉS ÉLVEZETI NÖVÉNYEK FÖLDRAJZA

Melegégövi területekről érkező gyümölcsök ma már az év minden hónapjában kaphatók, ennek ellenére az érdeklődő szakember, olvasó még nem tudott a kezébe venni olyan könyvet, amely a trópusi—szubtrópusi zóna fontosabb gyümölcseiről és élvezeti növényeiről adott volna összefoglaló (ökológiai, gazdaságföldrajzi és gasztronómiai) ismeretanyagot. Ezt a hiányt igyekszik e mű pótolni.

A könyv tankönyvként szerepel az ország adott felsőfokú tanintézményeinek képzési programjában (BSc, MSc,PhD képzés), és igen jól hasznosíthatják a kereskedelem területén dolgozó szakemberek is.

A kötet adatai:

Megjelenés éve: 2007

Méret: B/5

Terjedelem: 232 oldal

Kötés: keménytáblás

A szerző gondolatai könyvéről:

Immáron több évtizede mint agrármérnök és geográfus a trópusi-szubtrópusi területek vonzásába kerültem. Magával ragadott a földrajzi környezet és az emberek megélhetését - részben - biztositó buja /haszon-/ növényi környezet, innen pedig különösen a gyümölcsök sokasága. A trópusi gyümölcsök megszállottja vagyok a mai napig és nem felejtem soha azokat az éveket, amelyek azok termesztésével teltek el.

Ezért írtam meg könyvemet, amely számos, de különös trópusi gyümölcsreceptet is kínál.

Szabó Lajos

Tartalomjegyzék:

Előszó 11

Bevezetés 13

Trópusi–szubtrópusi (agro) ökológiai ismeretek 15

A.) Trópusi éghajlati öv 15

I. Egyenlítői klímaterület 15

II. Trópusi klímaterület 15

III. Szavanna klímaterület 16

IV. Sivatagi klímaterület (eremikus klíma) 16

B.) Szubtrópusi éghajlati öv 16

V. Mediterrán klímaterület 16

VI. Szubtrópusi nedves klímaterület 17

Egyéb ökológiai paraméterek 17

C.) A növények (gyümölcsök, illetve élvezeti növények)

termesztésének, elterjedésének helyei 18

Trópusi–szubtrópusi területek (fontosabb) gyümölcsei 23

Banán (Musa sp.) 23

Ananász (Ananas comosus (L.) Merr.) 31

Citrusfélék (Citrus sp.) 36

Édes narancs (Citrus sinensis (L.) Osbeck) 38

Keserű narancs (Citrus aurantium L.) 40

Savanyú citrom (Citrus aurantiifolia /Christm./ Swingle) 41

Édes citrom (Citrus limetta Risso) 42

Közönséges citrom (Citrus LIMON /L./ Burm.) 42

Grépfrút vagy citrancs (Citrus x paradisi Macf.) 42

Óriás narancs vagy pomelo (Citrus maxima /Burm./ Merr.

Syn.: C. grandis /L./ Osbeck, C. decumana Roem.) 43

Mandarin (Citrus reticulata Blanco) 43

Keserű citrom vagy cedrát (Citrus medica L.) 44

Datolyapálma (Phoenix dactylifera L.) 49

Kivi, vagy kínai egres (Actinidia chinensis Planch.,

A. deliciosa /Chev./ Liang et Ferguson) 52

Mangó (Magnifera indica L.) 55

Avokádó (Persea americana Mill.) 61

Kókuszpálma (Cocus nucifera L.) 64

Dinnyefa (Carica papaya L.) 66

Licsi vagy licsiszilva (Litchi chinensis Sonn.) 70

Közönséges füge (Ficus carica L.) 73

Mangosztán (Garcinia mangostana, L.) 78

Mirtuszdió vagy fejhoa, vagy hegyi guava (Acca sellowiana,

/Berg/ Burret, syn. Feijoa sellowiana Berg.) 81

Passiógyümölcs vagy ehető golgotavirág, vagy granadilla, vagy maracuja

(Passiflora edulis L.) 83

Annónák (Annona spp.) 85

1. Krémalma, v. cserimója (Annona cherimola L.) 86

2. Az édesannóna, v. cukoralma (Annona squamosa L.) 87

3. Ökörszívannóna, v. ökörszívalma (Annona reticulata L.) 87

4. Savanyú, v. tüskés annóna (Annona muricata L.) 87

Kesu (Anacardium occidentale L.) 88

Csillaggyümölcs vagy karambola (Averrhoa carambola, L.) 91

Bilimbi (Averrhoa bilimbi L.) 92

Gránátalma (Punica granatum L.) 92

Guajáva vagy guava (Psidium guajava L.) 95

Datolyaszilva vagy japán és kínai perszimon, vagy török hurma, kákiszilva

(Diospyros kaki L.) 97

Kenyérfa (Artocarpus altilis /Parkinson/ Fosberg) 101

Nagytermésű kenyérfe vagy dzsekfrút (Artocarpus heterophylla Lam.) 103

Mirtuszcseresznye vagy szurinami meggy, vagy pitanga (Eugenia uniflora L.) 105

Rózsaalma, mirtusszilva vagy jambolán, vagy fekete szilva,

vagy indiai áfonya, vagy jávai szilva (Syzygium cumini Skeels.) 107

Mirtuszbogyó vagy zsabotikába (Myrciaria cauliflora /Mart./ Berg) 108

Japán naspolya (Eriobotrya japonica /Thunb/ Lindley) 109

Longána vagy sárkányszem (Dimocarpus longan Lour syn.

Euphoria longana Lam) 110

Rambután (Nephelium lappaceum L.) 111

Pulaszán (Nephelium mutabile Blume syn. N. ramboutan-ake) 113

Szapota- vagy rágógumi-fa

(Manilkara zapota /L./ van Royen v. Achras zapota L.) 114

Pekándió vagy olajbogyójú hikori (Carya illinoënsis /Wangenh./, /K.Koch/.) 117

Jujuba vagy kínai datolya (Ziziphus jujuba L.) 117

Fügekaktusz vagy indián füge (Opuntia ficus-indica /L./ Miller) 119

Makadámdió (Macadamia ternifolia F.V. Muell) 120

Tamarindfa (Tamarindus indica L.) 121

Durián (Durio zibethicus Murr.) 122

Bignay vagy szalamander, vagy kínai babér (Antidesma bunium /L./ Spreng) 125

Gandaria vagy szilvamangó (Bouea macrophylla Griff.) 126

Batjang vagy szürke mangó (Magnifera foetida Lour) 128

Kuwini vagy illatos mangó (Magnifera odorata Griff.) 129

Ambarella vagy otaheite-alma (Spondias cythera Son) 130

Szőlő (Vitis vinifera L.) 131

Csemegeszőlő-termesztés a mediterrán térségben 132

Trópusi csemegeszőlő-termesztés 132

Szalakkpálma (Salacca edulis v. Zalacca Reinw.) 136

Nyeles ülőpálma (Salacca Wallichiana c. Martius) 137

Langszat vagy lanzafa, vagy duku (Lansium domesticum Corr.) 138

Rambai (Baccaurea matleyana Muell. Arg.) 139

Szandálfa (Sandoricum koetjape /Burm.f./ Merr.) 140

Sárga csillagalma vagy kaimito (Chrysophyllum caimito L.) 141

Sárga szapota vagy lukuma (Pouteria lucuma O. Ktze.) 142

Akiszilva vagy növényi agyvelő (Blighia sapida Koenig) 142

Barbadoszi cseresznye (Malpighia glabra L.) 142

Spanyol tamarind (Vangueria madagascariensis J. F. Gmelin) 143

Mexikói alma (Casimiroa edulis Llave et Lex.) 144

Paradicsomfa (Cyphomandra crassicaulis /Ortega/) 145

Jamaikai cseresznye (Muntingia calabura L.) 145

Dzsenipa vagy dzsenipapó (Genipa americana L.) 146

Perita (Alibertia edulis (L.C. Rich.) A. Rich. ex DC) 146

Pisztácia (Pistacia vera L.) 148

Majomkenyérfa vagy baobab (Adansonia digitata L.) 151

Indiai elefántalma (Dillenia indica L.) 151

Brazil dió vagy paradió (Bertholletia excelsa Humb. et Bonpl.) 151

Mamej (Mammea americana L.) 152

Faparadicsom (Cyphomandra betacea Sendt.) 154

Bengálibirs (Aegle marmelos Correa) 156

Hullámos kúszókaktusz vagy pitahaya (pitaya) -kaktusz

(Hylo Cereus undatus /Haworth/ Bilton and Rose) 157

Trópusi–szubtrópusi területek (fontosabb)

élvezeti növényei 159

Kávé (Coffea spp.) 159

Tea (Camellia sinensis L.) 170

Kakaó (Theobroma cacao L.) 175

Közönséges dohány (Nicotiana tabacum L.) 181

Kólafajok (Cola nitida /Vent./ Schott et Endl.,

Cola acu?mi?nata /Beaur./ Schott et Endl.) 184

Bételpálma vagy katechupálma, vagy bételdió 185

Közönséges kokacserje (Erythroxylum coca Lam.) 187

Guarana (Paullinia cupana H.B.K.) 188

Matétea vagy Paraguay-tea (Ilex paraguariensis St.–Hil.) 189

Kat vagy arab tea (Catha edulis Vahl Forssk) 189

Mezei katáng vagy cikória (Cichorium intybus L.) 190

Kinafa (Cinchona spp) 190

Trópusi–szubtrópusi területek

egyéb gyümölcsféleségei 191

Vörös mombinszilva (Spondias purpurea L.) 191

Szonzapote (Licaria platypus Fritsch) 191

Arany kanálfa (Byrsonima crassifolia HBK) 191

Pehibaje vagy ősibarackpálma (Bactris gasipaes Kunth) 192

Tamarinduszszilva (Dialium indum L.) 192

Biriba (Pollinia mucosa /Jacq./ Baillon) 192

Kormányzó szilva (Flacourtia indica /Durm.F./ Merr) 192

Szögletes guáva vagy para-guáva (Britoa acida Berg) 192

Toddy vagy borpálma (Borassus flabellifer L.) 193

Kafferszilva (Herspephyllum coffrum Bernh. ex Krause) 193

Ikákó szilva (Chrysobalamus icaco L.) 193

Trópusi–szubtrópusi területek

egyéb élvezeti növényei 195

Cocae folium l. 195

Szentjános-kenyér (Ceratonia siliqua L.) 195

Ginzeng (Pamex ginseng L.) 195

Irodalom 196

Receptirodalom 200

Trópusi–szubtrópusi gyümölcsfinomságok 201

RECEPTEK 201

Ananász 201

Annóna – ökörszívalma 203

Avokádó 204

Banán 207

Citrusfélék 208

Kumquat 209

Pomelo 209

Csillaggyümölcs 210

Datolya 210

Dinnyefa – papaya 211

Durián 212

Földicseresznye – physalis 212

Füge 213

Kivi 214

Kiwano 220

Kókusz 220

Mangó 222

Passiógyümölcs 222

Pepino 223

Szalakkpálma 223

Tamarind 223

Vegyes receptek 224

Trópusi–szubtrópusi élvezeti receptek 226

Adatok

ISBN:
978-963-9542-29-7
Kiadó:
Dialóg Campus
VTSZ:
4901
-15%
4 000 Ft3 400 Ft
Irány a webshop
    Irány a webshop

    Iratkozz fel azhírlevélre

    és értesülj elsőként újdonságainkról, akcióinkról!