Top 2500 francia-magyar szótár

Top 2500 francia-magyar szótár
  • Top 2500 francia-magyar szótár
  • Top 2500 francia-magyar szótár

Ide kattintva elolvashatja a könyv előszavát

Ide kattintva elolvashat egy részletet a könyvből

A TOP 2500 francia–magyar szótár egyesíti a szótárak és a társalgási könyvek nyújtotta előnyöket. A francia nyelv 2500 olyan alapvető szavát tartalmazza, amelyek segítségével a nyelvhasználó könnyen elboldogulhat a mindennapi életben. A szótárban az alapszókincs szavai, fordulatai mellett helyet kaptak – többnyire a hétköznapok jellegzetes beszédszituációit tükröző példamondatokban – a francia kultúrát, életmódot felidéző ikonikus szavak (pl. carte bleue ’bankkártya, hitelkártya’, réveillon ’karácsonyeste, karácsonyesti vacsora’), valamint a mindennapi életünket meghatározó újabb keletkezésű vagy divatos elemek is (pl. coronavirus ’koronavírus’, antivax ’oltásellenes’, site internet ’internetes honlap’, réseau ’hálózat’, ’térerő’ (mobiltelefon-hálózatban), infox ’álhír, fake news’, ringard ’divatjamúlt, silány, béna’).
A TOP 2500 francia–magyar szótár minden egyes francia címszónak megadja a helyes kiejtését, főnevek esetében azok nemét, rendhagyó többes számát, továbbá magyar megfelelőjét. A kiadvány a francia címszavak jelentését egy-egy találó francia példamondattal, tipikus helyzetmondattal és azok hű magyar fordításával világítja meg, továbbá – igazi újdonságként – esetenként szócikközi információs ablak keretében kiegészítő nyelvtani, lexikai és nyelvhasználati érdekességekkel is szolgál. A szótár végén található függelék a magyar anyanyelvűek számára további információkat tartalmaz a gyakori magyar–francia lexikai hamis barátokról, a francia igékről, azok ragozási módjairól néhány gyakori rendhagyó francia ige ragozási mintájának bemutatásával.
A TOP 2500 francia–magyar szótár ezáltal a legfontosabb francia szavak és jelentéseik elsajátításának, valamint helyes használatának hatékony és nélkülözhetetlen segédeszköze. Hasznos lehet mindazoknak, akik most kezdenek ismerkedni a francia nyelvvel, de azoknak is, akik korábbi franciatudásukat kívánják fölfrissíteni, továbbfejleszteni, sőt még a magyar nyelv iránt érdeklődő francia anyanyelvűeknek is.
A kötet szerzői Bárdosi Vilmos, az ELTE BTK Francia Tanszékének egyetemi tanára, lexikográfus, illetve Chmelik Erzsébet, évtizedek óta Franciaországban élő nyelvész.

Adatok

Megjelenés dátuma:
2022
Oldalszám:
244
Kötés típusa:
puhafedeles
Formátum:
B/5
Alcím:
2500 gyakori francia szó magyar megfelelővel és példamondattal
Szerző:
Bárdosi Vilmos, Chmelik Erzsébet
Gyártó:
TINTA Könyvkiadó
Ean:
9789634093237
-20%
4 490 Ft3 592 Ft
Irány a webshop
    Irány a webshop

    Iratkozz fel azhírlevélre

    és értesülj elsőként újdonságainkról, akcióinkról!