Nyelvművelő munkafüzet 1.

Nyelvművelő munkafüzet 1.
  • Nyelvművelő munkafüzet 1.
  • Nyelvművelő munkafüzet 1.

Ide kattintva elolvashatja a munkafüzet előszavát

Ide kattintva elolvashat egy részletet a munkafüzetből

Anyanyelvünk a nemzeti kultúránk legfőbb hordozója. Kötelességünk, hogy ezt a kincset pontosan, szabatosan használjuk, nyelvhasználatunk igényes legyen.
Sajnos nap mint nap találkozunk hibás helyesírású szavakkal, rossz szóhasználattal, a toldalékolás helytelen alkalmazásaival és az idegen szavak felesleges használatával. Ezeket a nyelvi megoldásokat önkéntelenül is átvesszük a médiából vagy egymástól, így a pontatlan nyelvi formák terjedését magunk is elősegíthetjük. A nyelvi félreérthetőségek sok esetben az ,,üzenet’’ megértését nehezítik.
A család és az iskola egyik legfontosabb feladata, hogy megtanítson szabatosan, helyesen beszélni és írni. A Nyelvművelő munkafüzet 1. ehhez nyújt segítséget.
A munkafüzet kitér és felhívja a figyelmet a leggyakoribb és legtipikusabb helytelen nyelvi esetekre. A 40 feladatsorban szereplő félreérthető, pongyola és ezért javítandó nyelvi megnyilatkozások szabatos nyelvi megfelelői a munkafüzet végén megtalálhatók. A feladatokban lévő példák anyagát napjaink nyelvhasználatából meríti a szerző.
Sorra kerülnek a feladatokban a nyelvhasználat következő esetei:

toldalékhasználat és a vonzategyeztetés,
pontos szórend,
az igekötő, névelő helye,
hasonló hangalakú szavak felcserélése,
túlzó idegenszó-használat,
terpeszkedő kifejezések,
szóláskeveredés,
helyesírás.

A munkafüzet célja, hogy elősegítse az igényes nyelvhasználatot, és anyanyelvüket pontosan, szabatosan és eredményesen használó felnőttek váljanak a diákokból. A feladatok 10–18 éves tanulóknak készültek. A munkafüzetben olyan feladattípusok is megtalálhatók, amelyek gyakran szerepelnek a központi középiskolai felvételi vizsgákon.
A Nyelvművelő munkafüzet 1. szerzőjének, Gaál Editnek a TINTA Könyvkiadónál a következő népszerű munkafüzetei jelentek meg: Mondatelemzési feladatok 1–2.,Stilisztikai munkafüzet, Szövegtani munkafüzet.
A mostani kiadvány széles célközönségre számít, ajánljuk mindazoknak, akiknek fontos anyanyelvünk igényes használata.

Adatok

Megjelenés dátuma:
2021
Oldalszám:
48
Kötés típusa:
puhafedeles
Formátum:
B/5
Alcím:
Feladatok az igényes nyelvhasználat elsajátításához 10–18 éves diákok részére
Szerző:
Gaál Edit
Sorozatszám:
28
Gyártó:
TINTA Könyvkiadó
Ean:
9789634093077
-20%
990 Ft792 Ft
Irány a webshop
    Irány a webshop

    Iratkozz fel azhírlevélre

    és értesülj elsőként újdonságainkról, akcióinkról!