hirdetés
* A feltüntetett akciók a készlet erejéig érvényesek!
Vissza

KVALITATÍV DROGKUTATÁSOK

-20%
KVALITATÍV DROGKUTATÁSOK
2 500 Ft

Akció: 2 000 Ft


 • Akció kezdete: 2020.05.06
 • Akció vége: A készlet erejéig!

Szerző: Rácz József

L’Harmattan Kiadó, 2006

 • A kötetben a szerző az utóbbi években végzett, budapesti drogszcénákkal kapcsolatos kvalitatív kutatásainak eredményeit foglalja össze. A kutatások a város egymáshoz kapcsolódó, átfedő, mégis jól körvonalazható droghasználói szcénáiban készültek. Elsősorban a droghasználók kerülnek bemutatásra, a szcénák más alkotórészei mintegy háttérként jelennek meg a kötetben.

  A kvalitatív kutatások módszere feltételezi a kutatás alanyainak akció-reakció értelmezését, párhuzamosan a kutató terepen történő – és azon túli, így a kötet megírása közbeni – jelenlétének folyamatos interpretációjával.

  A címlapon megidézett Malevics kép, a „Fekete négyzet fehér alapon”, utalás a kutatás módszertanára. Először minden egyszerűnek és egyértelműnek látszik: „ilyet bárki tud festeni”, „ez nem jelent semmit”, de a figyelmes néző végül felfedezi az előtér és a háttér elbillenő konstrukcióját és az olykor szabályos, máskor, a sarkok és az élek mentén feszült és szabálytalan ritmusát. A néző aktív bevonódásával alkothatja meg a kép tárgyát és értelmét. Ami Malevics alkotói projektjéből a nézőt magával ragadja, az a festő szándékaitól, de akár egy másik néző élményétől is különbözhet – mégsem nevezhetjük azt a véletlenek vagy a nézői fantázia játékának, hiszen amit a néző lát, az ott van előtte a festményen. A „semmitmondó kép” így válik értelmezhetővé, akár az alkotó, akár a néző, akár a kettő találkozása – azaz a kép figyelmes nézése – felől közelítünk. A kvalitatív kutatások esetében sokszor éppen az a feladatunk, hogy a „mindenki által tudott” vagy éppen a „de hiszen ez semmit sem jelent” közvélekedéséből bontsuk ki azt a jelentést – a jelentéseknek azt a sorozatát – ami a jelenség, esetünkben a droghasználat, értelmezéséhez közelebb visz.

  A kutatói tekintet által feltárt droghasználat így nem a sötét űr, és nem is annak elfedése, hanem egy értelmezhető alakzat. Az alakzat és a háttérként szolgáló társadalmi jelenségek bemutatása – a szerző szándékai szerint – megindíthatja az érdeklődő olvasót, hogy a drogjelenségekkel kapcsolatos tudásunkat re-konstruálja.

  A kötet adatai:
  Megjelenés éve: 2006
  Terjedelem: 298 oldal

 • A termék értékelése:
  Nincs értékelve a termék (0 értékelés alapján)

  Vélemény írása
  Név:
  E-mail cím:
  Értékelés:                    
  Vélemény:
  Ellenőrző kód:
  captcha
   « A hitelesítéshez kérjük írja be a képen látható számot!
  Vélemény elküldése
 • Gyártó/Termék Honlapja:http://
  ISBN:978-963-9683-27-3
  Kiadó:L'Harmattan
  VTSZ:4901