hirdetés
* A feltüntetett akciók a készlet erejéig érvényesek!
Vissza

A BÖRZSÖNYTŐL A HARGITÁIG

-15%
A BÖRZSÖNYTŐL A HARGITÁIG
8 500 Ft

Akció: 7 225 Ft


 • Akció kezdete: 2019.01.28
 • Akció vége: A készlet erejéig!

Vulkanológia, felszínfejlődés, ősföldrajz

Második, javított kiadás

Szerző: Karátson Dávid

Typotex Kiadó, 2008

 

 • Csaknem két évtizedes vulkanológiai kutatómunka eredményét tartja kezében a tisztelt Olvasó. Tudományos tevékenységemet, külföldi tűzhányók tucatjainak megismerése közepette, mindvégig a Kárpátok vulkáni hegységeiben, ezen belül döntően Magyarországon folytattam. Monográfiám alappillérei a sok év alatt megismert hazai vulkáni hegységek: a Börzsöny–Visegrádi-hegység, valamint kisebb lélegzetű tanulmányban a Mátra. Ezeket a hegységeket – a szakirodalom ismertetése, részletes forráskritika után – a teljesség igényével igyekszem bemutatni.

  Lehetőség szerint külön tárgyalom a terjedelmesebb adatközlő részeket, majd egy-egy vizsgált terület vagy kérdés értelmezését adom, ezen kívül a megfelelő helyeken összefoglaló fejezetrészeket is beiktatok. Ily módon tehát – reményeim szerint – ki-ki megtalálhatja mind a szakmai részleteket, mind a nagyobb ívű, átfogóbb elemzéseket, összegzéseket.

   

  Az utolsó fejezetben az Északkeleti- és Keleti-Kárpátok tűzhányóin kapott eredményekről számolok be rövidebb esettanulmányok formájában. Ezekben bemutatom mindazon, számomra legfontosabb kutatásokat, amelyekben első szerzőként vettem részt, és bennük érdemi új ötleteket, elképzeléseket dolgoztam ki.

   

  A Börzsönytől a Hargitáig: amiképpen a személyes indíttatás is – pályafutás a budapesti egyetemen és székelyföldi származás – e két bástyát jelölte ki a számomra, úgy hívom most a tisztelt Olvasót is szakmai tanulmányútra a két végpont között: a hazai miocén vulkáni hegységektől a Kárpátok legfiatalabb, pleisztocén tűzhányóiig.

  Karátson Dávid egyetemi docens, az ELTE TTK Természetföldrajzi Tanszékének vezetője.

  A kötet adatai:
  Formátum: B/5
  Megjelenés éve: 2008
  Terjedelem: 463 oldal

 • A termék értékelése:
  Nincs értékelve a termék (0 értékelés alapján)

  Vélemény írása
  Név:
  E-mail cím:
  Értékelés:                    
  Vélemény:
  Ellenőrző kód:
  captcha
   « A hitelesítéshez kérjük írja be a képen látható számot!
  Vélemény elküldése
 • ISBN:978-963-9664-66-1
  Kiadó:Typotex Kiadó
  VTSZ:4901