Tulajdonságszótár

Tulajdonságszótár
  • Tulajdonságszótár
  • Tulajdonságszótár

Ide kattintva elolvashatja a könyv előszavát

Ide kattintva elolvashat egy részletet a könyvből

Gondolta volna, hogy több ezer kifejezés közül választhatunk, ha jellemezni szeretnénk egy embert? A Tulajdonságszótárban 3150 külső és belső emberi tulajdonságot sorolunk fel és magyarázunk. Gyűjteményünk a mai nyelv szavai mellett tartalmaz régiesnek ható (pl. bogárszemű, kalmárlelkű, sáfár), illetve újabb kifejezéseket is (pl. alfa-hím, megmondóember, netceleb), sőt a szleng szókincséből is szemezgettünk (pl. IQ-harcos, nyomi, partiarc).

A Tulajdonságszótárban feltüntettük a kifejezések ellentétét is, hiszen a mindennapi életben gyakran jellemzünk valakit valamely tulajdonság hiányával (pl. beképzelt – alázatosneveletlen – illedelmesügyefogyott – leleményes).

Mivel számos tulajdonság hasonló jellemzőt fejez ki, a kötet végén a címszavakat 11 nagyobb és 194 kisebb fogalomköri csoportba rendeztük el, így egymás mellett láthatók például a boldog, derűlátó, életvidám, jó kedélyű és pozitív fogalmak.

Ajánljuk a szótárt mindazoknak, akik érdeklődnek a lélektan és a nyelvészet iránt. Sőt azoknak is érdemes belelapozni, akik írással foglalkoznak, hogy színesebben alkothassanak meg egy-egy jellemrajzot. Hasznos olvasmány lélektannal foglalkozó szakemberek számára is, akik személyleíró szókincsüket bővítve még árnyaltabban írhatnak le egy embert.

A magyar szótárirodalomban újdonságnak számító TulajdonságszótárDormán Júlia pszichológus és Kiss Gábor lexikográfus közös munkája.

Adatok

Megjelenés dátuma:
2015
Oldalszám:
210
Kötés típusa:
puhafedeles
Formátum:
A/5
Alcím:
3150 személyleíró szó magyarázata és ellentéte, valamint fogalomköri csoportosítása
Szerkesztő:
Dormán Júlia, Kiss Gábor
Sorozatszám:
35
Gyártó:
TINTA Könyvkiadó
Ean:
9789634090052
-20%
2 990 Ft2 392 Ft
Irány a webshop
    Irány a webshop

    Iratkozz fel azhírlevélre

    és értesülj elsőként újdonságainkról, akcióinkról!