Szóeredeztetések

Szóeredeztetések
  • Szóeredeztetések
  • Szóeredeztetések

Ide kattintva elolvashatja a könyv előszavát

Ide kattintva elolvashat egy részletet a könyvből

Országh László neve sokaknak ismerősen cseng, hiszen széles körben elterjedtek voltak az általa szerkeszett szótárak, melyekből nemzedékek sajátították el az angol szavakat. A szótárszerkesztés mellett munkásságának másik nagy területe a jövevényszó-kutatás: szókincsünk angol eredetű elemeinek feltérképezése és vizsgálata.
Jelen kötetben összegyűjtött etimológiai miniesszéiből több mint 50 szónak ismerhető meg a története. A szavak mozgásáról, egyik nyelvből a másikba való átkerülésükről olvasva meglepő kulturális, történelmi összefüggéseket ismerhet meg az olvasó. Megtudhatjuk többek között, mi köze a vesszőparipának hobbi szavunkhoz, milyen kapcsolat van a jenki és a zsoké szavak között; miért volt szinte szitokszó egy időben a klub, hogyan kötődik a jakobinusokhoz, és mit tett Széchenyi a szó rehabilitációjáért; mi az összefüggés a skót kockás pléd mintája és a rekortán fedésű sportpálya között; mi köze a kakasfarokhoz, illetve a ló levágott farkához a koktél szónak?
A Szóeredeztetések című könyvet ajánljuk mindazoknak, akiket érdekel, hogy nyelvünkbe miként kerültek jövevényszavak, a szavak milyen kalandos életet éltek, míg hozzánk kerültek, és milyen lépésekben vertek gyökeret a magyar nyelvben. Országh László mintaszerű írásaiban példát mutat arra, miként kell – az elsőre unalmasnak és száraznak tűnő – szóeredeztetést, a szavak vándorlását olvasmányosan, színesen, izgalmasan bemutatni, feltérképezni.

Adatok

Megjelenés dátuma:
2023
Oldalszám:
212
Kötés típusa:
puhafedeles
Formátum:
A/5
Alcím:
53 jövevényszó eredete és a magyar nyelvbe kerülésük kalandos útja
Szerző:
Országh László
Sorozatszám:
88
Gyártó:
TINTA Könyvkiadó
Ean:
9789634093640
-20%
2 990 Ft2 392 Ft
Irány a webshop
    Irány a webshop

    Iratkozz fel azhírlevélre

    és értesülj elsőként újdonságainkról, akcióinkról!