Nyelvművelésünk évszázadai

Nyelvművelésünk évszázadai
  • Nyelvművelésünk évszázadai
  • Nyelvművelésünk évszázadai

Ide kattintva elolvashatja a könyv előszavát

Ide kattintva elolvashat egy részletet a könyvből

Fábián Pál (Szombathely, 1922 – Budapest, 2008) az ELTE BTK Magyar Nyelvészeti Intézetének professzora, számos egyetemi jegyzet és nyelvművelő tanulmány szerzője, évtizedeken át volt az MTA I. osztálya helyesírási bizottságának tagja és vezetője is.
A Nyelvművelésünk évszázadai című kötet – amely a magyar nyelvművelés történetét tekinti át – először 1984-ben jelent meg. A szerző a magyar nyelv egységesítéséért és kiműveléséért a nyelvtudósok, az írók és a költők által is folytatott céltudatos küzdelmeket mindig az adott történelmi kor társadalmi-kulturális életében elhelyezve magyarázza. Bemutatja az elmúlt évszázadok nyelvi harcait, részletesen ismertetve a magyar nyelvújítás vitáit. Különös hangsúlyt helyez a határainkon túli és a szórványmagyarság nyelvében felmerülő nyelvművelési feladatokra.
Ez az összefoglalás bizonyítja, hogy a nyelvművelők munkája minden korban a „nyelv szétesését” akadályozza meg, és biztosítja az anyanyelv nemzedékeken átívelő fennmaradását. A szerző az állításait a nyelvi adatok logikai elemzésével, illetve a nyelvtörténeti tények felidézésével bizonyítja.
A TINTA Könyvkiadó – fejet hajtva Fábián Pál emléke előtt – tisztelettel nyújtja át új kiadásban a Nyelvművelésünk évszázadai című könyvet. A színes és olvasmányos kötetet ajánljuk mindazoknak, akiket érdekel a múltbeli „nyelvi harcok” története, és napjainkban sem közömbösek anyanyelvünk változatos, pontos használata iránt.

Adatok

Megjelenés dátuma:
2023
Oldalszám:
176
Kötés típusa:
puhafedeles
Formátum:
A/5
Szerző:
Fábián Pál
Sorozatszám:
90
Gyártó:
TINTA Könyvkiadó
Ean:
9789634093862
-20%
3 490 Ft2 792 Ft
Irány a webshop
    Irány a webshop

    Iratkozz fel azhírlevélre

    és értesülj elsőként újdonságainkról, akcióinkról!