Magyar történelmi pillanatképek

Magyar történelmi pillanatképek
  • Magyar történelmi pillanatképek
  • Magyar történelmi pillanatképek

A Magyar történelmi pillanatképek című hasonmás kiadványnak az alapja 1936-ban jelent meg a Budapesti Szent István Cikóriagyár gondozásában. A Cikóriagyár 32 oldalas, nagy méretű – 230 milliméterszer 320 milliméteres –, képek nélküli üres gyűjtőalbumot bocsájtott az érdeklődők rendelkezésére. Ebbe összegyűjtve oldalanként 4, azaz összesen 128 színes kis képet lehetett beragasztani. A kőnyomatos képek mérete 95 mm x 55 mm. A képecskéket – mai szóhasználattal –, matricákat a gyűjtők a cikóriakávé dobozában találták meg.

A reklám mellett nemes, kulturális nevelő szándékú is volt a Magyar történelmi pillanatképek című album. A 128 kép legendákkal együtt a magyar történelem egy-egy kiemelkedő eseményét mutatja be a vérszerződéstől nagybányai Horthy Miklós kormányzóvá választásáig. Mindegyik kép tartalmát 14-15 soros olvasmányos kísérő szöveg mutatja be. Részlet a kiadvány előszavából: „Ebből az albumból kis tájékoztatót és ízelítőt kaphatunk abból a gyönyörű édes-bús könnyel-vérrel teli meséből, ami a mi édes hazánk ezer évének történelmét jelenti. A történelmi legendák bemutatását az indokolja, hogy a fiatalok fogékonyabbak ezekre, mint a társadalmi vagy politikai témák elemzésére.”

Az album képeinek alapját képzeletből készített színes festmények alkotják. Megjelennek a honfoglalás és a kalandozások korának legendái, mint a fehér ló mondája, Lehel kürtje vagy Botond története. Több kép ábrázolja a Szent László mondakörnek az eseményeit, például azt, hogy Szent László vizet fakaszt a sziklából. Láthatjuk, amint Mátyás Királyt megválasztják a Duna jegén. A csaták, szabadságharcok mellett megjelennek a magyar tudomány és művelődés fontos állomásait ábrázoló illusztrációk is. Az egyiken Pázmány Péter látható, amint kihirdeti a nagyszombati egyetem megalapítását. A másik kép Széchenyi István jövedelmének felajánlását ábrázolja, amivel az Akadémia alapítását kezdeményezte.

A Magyar történelmi pillanatképek című gyűjtőalbum napjainkban antikváriumok árverésének ritka darabja. Még a hiányos, nem mind a 128 színes képet tartalmazó albumok is magas leütési árat érnek el. A TINTA Könyvkiadó a Pytheas Könyvmanufaktúrával szorosan együttműködve a mostani reprint kiadványhoz is több, hiányos eredeti gyűjtőalbumot használt fel. A kiadvány ,,A magyar nyomtatott örökség feltárása” program keretében jelent meg.

A reprint kiadványban mind a 128 színes kép – nem kivehető módon – a helyére nyomtatva található. A kötéshez – az eredetivel egyező módon – nemzetiszínű szalag került felhasználásra.

Ajánljuk mindenkinek, aki a magyar történelmet 128 színes képpel szemléltetve, közérthető leírásokban kívánja feleleveníteni vagy másokkal megismertetni.

Adatok

Megjelenés dátuma:
2022
Oldalszám:
32
Kötés típusa:
puhafedeles
Formátum:
A/4
Gyártó:
TINTA Könyvkiadó
Ean:
9789634093466
-20%
8 000 Ft6 400 Ft
Irány a webshop
    Irány a webshop

    Iratkozz fel azhírlevélre

    és értesülj elsőként újdonságainkról, akcióinkról!