Kihalt nyelvek, eltűnt népek

Kihalt nyelvek, eltűnt népek
  • Kihalt nyelvek, eltűnt népek
  • Kihalt nyelvek, eltűnt népek

Ide kattintva elolvashatja a könyv előszavát

Ide kattintva elolvashat egy részletet a könyvből

A történelem forgószínpadáról időre időre népek tűnnek el, hogy új népcsoportoknak adják át a helyüket. Az eltűnt néppel együtt majdnem mindig a nyelve is kihal. Néhány esetben a meghódított nép nyelvcserével átveszi a győz&shytesek nyelvét, elfeledve sajátját. Korunkban már nem a nagy csatákkal győzedel&shymeskedő birodalmak, hanem a világunkat átfogó globalizáció veszélyezteti a kisebb nyelveket.

A Kihalt nyelvek, eltűnt népek című könyv 100 kihalt nyelvet ír le. A kötetben ismertetett eltűnt népek és nyelvek között vannak a történelmi tanulmányok miatt sokak számára ismerősen csengők is: akkád, avar, besenyő, dák, etruszk, gót, hun, jász, kun, latin, ószláv, sumer, szanszkrit, vandál. Megtaláljuk jó néhány olyan kihalt nyelvnek is a bemutatását, melyekkel sokan most találkoznak először, hiszen valamikori beszélőik vagy Európától távol éltek, vagy nem voltak a világtörténelem fontos szereplői.

A kötet végén Földrészenkénti mutató található, amelyből megtudjuk, az ismertetett kihalt nyelvek közül hány található az egyes kontinenseken: Afrika 5, Amerika 6, Ausztrália– Óceánia 1, Ázsia 49, Európa 39.

A Földközi-tenger térségében zajló nagy történelmi mozgások következtében kihalt népek lakóhelyét térkép illusztrálja.

A szerző, Kicsi Sándor András (1957– ) a nyelvtudomány sokoldalú művelője, idáig 10 kötete jelent meg. Főbb témái a jelentéstan, orientalisztika és a nyelvé&shyszet története. Részt vett A világ nyelvei című enciklopédia munkálataiban. Jelen kötet a szerző több évtizedes filológusi és lexikonszerkesztői tapasztalataira épül.

Ajánljuk mindazoknak, akik érdeklődnek a mára már eltűnt népek izgalmas sorsa és valamikori nyelvük iránt.

Adatok

Megjelenés dátuma:
2014
Oldalszám:
134
Kötés típusa:
puhafedeles
Formátum:
A/5
Alcím:
100 nyelv halála
Szerző:
Kicsi Sándor András
Sorozatszám:
27
Gyártó:
TINTA Könyvkiadó
Ean:
9789637094316
-20%
2 990 Ft2 392 Ft
Irány a webshop
    Irány a webshop

    Iratkozz fel azhírlevélre

    és értesülj elsőként újdonságainkról, akcióinkról!