Etimológiai szótár

Etimológiai szótár
  • Etimológiai szótár
  • Etimológiai szótár

Ide kattintva elolvashatja a könyv előszavát

Ide kattintva elolvashat egy részletet a könyvből

Második, javított, bővített kiadás

Régi és új szavaink eredetükkel és a hozzájuk kapcsolódó művelődéstörténeti érdekességekkel vallanak a magyarság történeti adatok nélküli korai históriájáról és nemzetünk újkori történelméről.

A Tinta Könyvkiadó 2., javított és bővített kiadásban megjelenő Etimológiai szótára 9022 szócikkben magas színvonalon és szakszerűen dolgozza fel a magyar nyelvi elemek eredetét. 8737 szócikk a szavak etimológiáját ismerteti, 275 pedig – elsőként a magyar szótárirodalomban – a magyar toldalékok eredetét adja meg. Az Etimológiai szótár közel kétszáz olyan szót is tartalmaz, mely korábban nem szerepelt egy etimológiai szótárunkban sem. A szócikkek minden esetben közlik a címszó első írásos előfordulásának évszámát, majd részletesen ismertetik a szó eredetét, keletkezésének módját. Az Etimológiai szótár szerzői feltüntetik azt is, ha egy-egy eredeztetés nem teljesen bizonyos, hanem csak valószínű vagy vitatott. A szócikkekben a címszavakon túl további 11 605 származékszó eredetét találja meg az olvasó.

A szótári rész után a kézikönyv ismeretterjesztő célkitűzésének megfelelően a következő három függeléket találjuk: 1. A szavak és a toldalékok első írásos előfordulásuk sorrendjében, 2. A szavak eredet szerinti csoportosítása, 3. Szakkifejezések lexikona. Ez utóbbi 175 szakszó közérthető magyarázatát tartalmazza.

Zaicz Gábor főszerkesztő és a szócikkek öt szerzője – Dolovai Dorottya, Jankovicsné Tálas Anikó, Sipőcz Katalin, T. Somogyi Magda és Tamás Ildikó – a magyar nyelvtörténet elismert kutatói, akik nyelvünket, szakterületüket egyetemi képzés keretében magas szinten oktatják.

A Tinta Könyvkiadó biztos abban, hogy az Etimológiai szótár forgatása sokak számára nyújt izgalmas szellemi élményt, szolgáltat új kultúrtörténeti, művelődéstörténeti ismereteket azáltal, hogy betekintést ad a magyar szavak nemegyszer színes és kalandos történetébe. Az Etimológiai szótár ösztönzőleg hathat újabb szófejtő kutatások számára, és továbbgondolások kiindulásául szolgálhat.

A nagyközönség számára készített kézikönyvet ajánljuk mindazoknak, akiket érdekel szavaink izgalmas, gyakran rejtélyes eredete.

Adatok

Megjelenés dátuma:
2021
Oldalszám:
1033
Kötés típusa:
keménytáblás
Formátum:
B/5
Alcím:
Magyar szavak és toldalékok eredete
Főszerkesztő:
Zaicz Gábor
Sorozatszám:
12
Gyártó:
TINTA Könyvkiadó
Ean:
9789634092926
-20%
9 990 Ft7 992 Ft
Irány a webshop
    Irány a webshop

    Iratkozz fel azhírlevélre

    és értesülj elsőként újdonságainkról, akcióinkról!