Értelmező szótár+ (2 kötet)

Értelmező szótár+ (2 kötet)
  • Értelmező szótár+ (2 kötet)
  • Értelmező szótár+ (2 kötet)

Ide kattintva elolvashat egy részletet a könyvből

Az Értelmező szótár+ egynyelvű kéziszótár. Azonkívül, hogy magyarázza a címszavakat, és használatukat példamondatokkal világítja meg, sokféle nyelvi ismeretet, számos hasznos tudnivalót is közöl róluk. A szótár magyar anyanyelvűek, elsősorban fiatalok számára készült, és alkalmas az anyanyelvoktatásban való felhasználásra.

A kétkötetes kézikönyvben a 16 065 címszóhoz hozzákapcsolva 250 000 nyelvi adat található. A klasszikus értelmező szótári funkciók mellett ugyanis – a magyar szótárirodalomban először – egyetlen szótárban számos ismeretet tartalmaz a szócikkekbe beépítve:
– megadja a szinonimákat,
– felsorolja az ellentéteket,
– szókapcsolatokat, szólásokat, közmondásokat közöl,
– tájszavakat sorol fel.

Ezeken a nyelvi adatokon kívül az Értelmező szótár+ egy szócikken belül még további információkat is ad:
– jelzi a gyakoriságot,
– közli az etimológiát,
– nyelvhasználati tanácsokkal szolgál,
– felsorolja utótagjuk szerint az összetételeket,
– illusztrációkkal szemléltet.


A negyedmillió nyelvi adat szemléletesen mutatja be, hogy szavaink nem elszigetelten, önmagukban állnak nyelvünkben, hanem szinonimáikkal, ellentéteikkel, szókapcsolataikkal hálót alkotnak. A szótár szerkesztői először vállalkoztak arra, hogy a szavaknak ezt a szövevényes kapcsolatrendszerét egyetlen szótárban mutassák be. Erre utal a szótár címében szereplő "+".


A szavak összetartozását szemlélteti a kötet végén található fogalomköri csoportosítás is, amely első ízben adja közre fogalomkörökbe rendezve a magyar szavakat.


Az Értelmező szótár+ szerkesztői a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete nyelvművelő és nyelvi tanácsadó osztályának tudományos kutatói, a szótár szerkesztése során felhasználták a jelentéstan, a lexikológia és a lexikográfia legújabb eredményeit.


Bízunk benne, hogy az Értelmező szótár+ azzal, hogy nemcsak megmagyarázza a szavakat, hanem sokféle ismeretet is közöl róluk, sokak számára nyújtja a szavaink közötti összefüggések felfedezésének izgalmas élményét, és segíti anyanyelvünk szókincsének, ezzel együtt kultúránknak minél alaposabb megismerését.

Az Értelmező szótár+ 2010-ben elnyerte a Kiváló Magyar Szótár díjat.


Figyelmébe ajánljuk továbbá a szótárhoz készült feladatgyűjteményt: a Szókincsbővítő munkafüzetet.

Adatok

Megjelenés dátuma:
2007
Oldalszám:
1850
Kötés típusa:
keménytáblás
Formátum:
B/5
Alcím:
Értelmezések, példamondatok, szinonimák, ellentétek, szólások, közmondások, etimológiák, nyelvhasználati tanácsok és fogalomköri csoportok
Főszerkesztő:
Eőry Vilma
Sorozatszám:
13.14
Gyártó:
TINTA Könyvkiadó
Ean:
9789637094736
11 990 Ft
Irány a webshop
    Irány a webshop

    Iratkozz fel azhírlevélre

    és értesülj elsőként újdonságainkról, akcióinkról!