Divatszavak

Divatszavak
  • Divatszavak
  • Divatszavak

Ide kattintva elolvashatja a könyv előszavát

Ide kattintva elolvashat egy részletet a könyvből

Szókincsünk folyamatosan változik, a meglévő szavak egy része elavul, ugyanakkor nyelvünk nap mint nap újabb szavakkal gazdagodik. Némelyik az újak közül nagy karriert fut be, divatszóvá válik, és széles körben elterjed, mert illeszkedni tud nyelvünk rendszerébe. A meglévő nyelvi elemekhez való hasonulás, az analógia mind a szavak keletkezésében, mind az idegen szavak meghonosodásában fontos szerepet játszik.

A Divatszavak 222 szó és szójelentés magyarázatát tartalmazza olvasmányos stílusban megírt szócikkekben. A tárgyalt szavak korunk számtalan területét felölelik, pl. kereskedelem: hipermarketpolitika: ombudsmantechnika: csipsport: kung-futáplálkozás: multivitamin.

A szerző az eredet megadásán túl színes leírásokkal jellemzi a fogalom kialakulásának körülményeit. Az analógiával létrejött szavak esetén a hasonló felépítésűeket is feltünteti. A címszavakat különböző beszédhelyzetekből vett példamondatok sokasága szemlélteti. A szótári részt 1800 szót tartalmazó szómutató egészíti ki.

A kötet mindazok számára érdekes olvasmány, akik kíváncsiak az új keletű, gyakran használt szavak keletkezésének és elterjedésének történetére.

Molnár Csikós László nyelvész, az Újvidéki Egyetem tanára. Elsősorban nyelvhasználati és mondatszerkesztési kérdésekkel foglalkozik. Számos könyve, tanulmánya látott napvilágot e témában, rendszeresen jelennek meg cikkei az újvidéki Magyar Szó című napilapban.

Adatok

Megjelenés dátuma:
2009
Oldalszám:
238
Kötés típusa:
puhafedeles
Formátum:
A/5
Alcím:
222 újszerű szó és szójelentés részletes magyarázata
Szerző:
Molnár Csikós László
Sorozatszám:
9
Gyártó:
TINTA Könyvkiadó
Ean:
9789639902152
-20%
1 490 Ft1 192 Ft
Irány a webshop
    Irány a webshop

    Iratkozz fel azhírlevélre

    és értesülj elsőként újdonságainkról, akcióinkról!