Általános nyelvtudomány

Általános nyelvtudomány
  • Általános nyelvtudomány
  • Általános nyelvtudomány

Ide kattintva elolvashatja a könyv utószavát

Ide kattintva elolvashat egy részletet a könyvből

Rubinyi Mózes (1881–1965) a huszadik század első felének nagy hatású nyelvésze. Az 1907-ben megjelent Általános nyelvészet című könyvecskéje az akkor kibontakozó új kutatási terület első hazai összefoglalója.
Megjelenéskor a korabeli sajtó így dicsérte a munkát: „A nyelvtudománynak, kivált erre mi felénk, nem nagy a becsülete az úgynevezett »művelt« nagyközönség körében. A legszürkébb elméletnek, valami penészszagú tudománynak nézik azok, akik legfeljebb csak a középiskolai színvonalig jutottak el a megértésében és megítélésében. Ezért azt lehet mondani, hogy mindenki nemes munkát végez, aki bár csak egy parányival is közelebb viszi a nyelvtudomány becsületét a közönség szívéhez. Jó célért küzd tehát Rubinyi Mózes is, mikor a maga tudását és nagy csevegőkészségét egyesíti egy irodalmi vállalkozás népszerűségével, hogy hadat üzenjen ennek az elfogultságnak.”
A mű hat olvasmányos stílusban megírt fejezetben mutatja be az új tudományágat: I. Bevezetés; II. A nyelvtudomány módszerei;
III. A nyelv eredete; IV. A nyelv élete; V. Nyelvtudomány és nyelvtan; VI. Az általános nyelvtudomány története.
Rubinyi Mózes olyan témákat érint, melyek napjainkban is gyakran felvetődnek: A nyelvtudomány és a történeti módszer; Az ősnyelv eredete; A nyelv eredetének elméletei; A nyelvjárások és a köznyelv viszonya; A nyelvújítás és a nyelvtisztaság; A nyelvben az analógia szerepe; A hangváltozások törvényszerűségei; A jelentésváltozások mibenléte.
A könyv befejező részében a szerző Platóntól és Arisztotelésztől kezdődően röviden végigtekinti a nyelvészeti elméletek fejlődését. Tárgymutató segíti a könyvben tájékozódást.
Rubinyi Mózes Általános nyelvtudomány című munkája ma is hasznos, kiváló bevezető olvasmány a tudományterületbe. Ajánljuk azoknak, akik érdeklődnek az emberiség talán legnagyobb „találmánya”, a nyelv iránt.

Adatok

Megjelenés dátuma:
2022
Oldalszám:
122
Kötés típusa:
puhafedeles
Formátum:
A/5
Szerző:
Rubinyi Mózes
Sorozatszám:
30
Gyártó:
TINTA Könyvkiadó
Ean:
9789634093626
-20%
2 490 Ft1 992 Ft
Irány a webshop
    Irány a webshop

    Iratkozz fel azhírlevélre

    és értesülj elsőként újdonságainkról, akcióinkról!