A szótár az oktatásban

A szótár az oktatásban
  • A szótár az oktatásban
  • A szótár az oktatásban

Ide kattintva elolvashatja a könyv előszavát

Az MTA Nyelvtudományi Bizottságának Szótári Munkabizottsága 2019-ben a magyar tudomány ünnepe alkalmából november 19-én rendezte meg a már hagyományosnak számító szótárnapját az ELTE BTK-n, a Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézettel és a Magyar Nyelvtudományi Társasággal társszervezésben. A konferencia témája a szótárnak az oktatásban betöltött szerepe volt. Az elhangzott előadások, amelyeknek írott változata jelenik most meg a kötetben, a résztémák széles skáláját ölelték fel: a szótárak és az oktatás viszonyát a pedagógusképzéstől kezdve a kisiskoláskori szótárhasználatig.
A tanulmányok egy része a felsőoktatást, másik részük a közoktatást érinti. Részletesen olvashatunk arról, hogy a magyartanári és a magyar mint idegen nyelv tanári képzésben hol és mit tanítanak a lexikológia-?lexikográfia szakterületen, egy másik tanulmányban pedig arról, hogy mennyire és milyen formában van jelen az ország egyetemein az angoltanárképzésben a lexikográfia és a szótárdidaktika. Tájékoztatást kapunk az EMLex európai egyetemi lexikográfiai képzési programról, és megismerkedhetünk az elsősorban az egyetemi oktatásban használható Alkalmazott nyelvészeti kisszótárral is. Kiderül az is, melyik az az egyetemünk, ahol a lexikográfiai képzés a legteljesebb.
A közoktatással kapcsolatban olvashatunk történeti leírást a szótárnak az oktatásban játszott szerepéről, majd a latin nyelv közelmúltbeli és mai oktatásáról és szótárairól. Elemzést kapunk a Kárpát-medencei szótárhasználat-kutatás eredményeiről, egy másik tanulmányban a szótárhasználati kompetencia fejlesztésének digitális lehetőségeiről. Végül megismerkedhetünk a TINTA Könyvkiadó Szó-Tudás-Tár néven ismert online magyar egynyelvű szótárrendszerével is.

Adatok

Megjelenés dátuma:
2022
Oldalszám:
178
Kötés típusa:
puhafedeles
Formátum:
A/5
Alcím:
A lexikográfiától a szótráhasználatig
Szerkesztő:
Eőry Vilma, Tóth Ágoston
Sorozatszám:
11
Gyártó:
TINTA Könyvkiadó
Ean:
9789634093428
-20%
3 990 Ft3 192 Ft
Irány a webshop
    Irány a webshop

    Iratkozz fel azhírlevélre

    és értesülj elsőként újdonságainkról, akcióinkról!