33 retorikai elemzés

33 retorikai elemzés
  • 33 retorikai elemzés
  • 33 retorikai elemzés

Ide kattintva elolvashatja a könyv előszavát

Ide kattintva elolvashat egy részletet a könyvből

Az elemzés a megismerés eszköze. A több szempontú, komplex elemzések mélyebben tárják fel egy mű sajátosságait, így a prózaelemzés is. A könyv a bevezetésben először nagy vonalakban ismerteti a műelemzési irányzatokat, majd a retorikai elemzést.
A retorikai elemzést nemcsak beszédekre lehet alkalmazni, hanem irodalmi művekre is, sőt zenei és képzőművészeti alkotásokra, még reklámokra is. A szerző az évek során sok retorikai elemzést publikált, belőlük tesz itt közzé egy válogatást; néhány elemzés itt jelenik meg először. A verseknek és a rövidebb novelláknak a szövegét is közli, ezt természetesen nem teheti meg a hosszú művekkel. Az idézett művek – néhány kivételtől eltekintve – nem szerepelnek az iskolai tananyagban, de talán felkelthetik az érdeklődést, s megkedveltethetnek néhány művet és alkotót. Talán lyukasórán, talán önképzőkörön, talán… még magyarórán is.
Az elemzett szövegek között van beszéd, esszé, levél, novella, regény, regényrészlet, drámarészlet, lírai vers, eposzrészlet, imádság, interjú; régi és újabb, hazai és külföldi szerzőktől. A prózai alkotások vannak többségben, szerepelnek például Seneca és Kassák Lajos levelei, Martin Luther King és Csengey Dénes beszédei, Jókai különleges novellái, Sütő András híres esszéje, Móra ma is aktuális regénye, Gárdonyi különleges komponálási technikája, Kölcsey és Márai életviteli tanácsai. Közben a retorikát – benne a stilisztikai fogalmakat is – meg lehet ismerni.
A szerzőnek a TINTA Könyvkiadónál jelentek meg A gondolatokhoz odataláló nyelv, Az ősi szó nyomában és a Csak az ember olvas című népszerű művei.

Adatok

Megjelenés dátuma:
2022
Oldalszám:
238
Kötés típusa:
puhafedeles
Formátum:
A/5
Alcím:
Novellák, esszék, levelek, versek, imádságok, beszédek, regények feldolgozása
Szerző:
Adamikné Jászó Anna
Sorozatszám:
86
Gyártó:
TINTA Könyvkiadó
Ean:
9789634093541
-20%
2 990 Ft2 392 Ft
Irány a webshop
    Irány a webshop

    Iratkozz fel azhírlevélre

    és értesülj elsőként újdonságainkról, akcióinkról!