KÖZÉTKEZTETŐK KÉZIKÖNYVE IV.

KÖZÉTKEZTETŐK KÉZIKÖNYVE IV.

A „Közétkeztetők kézikönyve” sorozat egy rendkívül gyakorlatias, nagyon sok támpontot és szakmai segítséget kínáló gyűjtemény, melynek a jelen (IV.) kötete az iskolás korosztály (6–18 éves) táplálkozását vette górcső alá.

Az étel, az átadott tápanyagokon túl, minden életkorban számos szerepet tölt be, azonban a gyermekek számára különösen fontos. Az iskolai menü így jóval több a rendeletben meghatározott grammoknál; egy falat otthon, pár perc kikapcsolódás az órarend rohanó körforgásából.

A könyv I. része az elméleti tudnivalókat foglalja össze, szerzője Szűcs Zsuzsanna MSc, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember. A tartalomból:

Az iskoláskorú (6–18 éves) gyermekek fizikai, mentális és pszichoszociális fejlődésének jellegzetességei.

A 6–18 éves gyermekek életmódját, táplálkozási szokásait vizsgáló felmérések ismertetése.

Táplálkozási ajánlások (OKOSTÁNYÉR®) bemutatása.

Az iskola mint az egészségmegőrzés színterének bemutatása a beavatkozási lehetőségek ismertetésével.

A közétkeztetés kihívásai a jelenben és a jövőben.

A kötet II. részének szerzője Vígné Sági Katalin, dietetikus, élelmezésvezető.

Az általa összeállított receptgyűjteményben 170 recept leírásával, az alapanyagok és a konyhatechnológiai módszerek sokféle használatával igyekszik a mindennapi munkát segíteni a közétkeztetésben dolgozók részére. Véleménye szerint a receptgyűjtemény csak kiindulópont, az ételek készítésekor minden esetben figyelembe kell venni a helyi viszonyokat és adottságokat, majd célszerű saját adat?bázist, saját receptgyűjteményt kialakítani.

A színes mellékletben szakmai anyagokat és ételfotókat is talál a Tisztelt Olvasó.

A kötet szerzők:

Szűcs Zsuzsanna MSc RD

Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke. A Semmelweis Egyetem mesteroktatója. Az Európai Dietetikai Szövetség (EFAD) Elhízástudományi munkacsoportjának tagja. Az Új Diéta szaklap felelős szerkesztője és a Táplálkozásmarketing, Medical Digest Prevention és a Dietetikai és Táplálkozástudományi Szemle folyóiratok szerkesztőségi tagja.

Vezetésével készült el többek között az új hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR®, valósult meg a hazai gyermekek táplálkozási szokásait vizsgáló összehasonlító elemzés, valamint az MDOSZ állásfoglalása a növényi alapú étrendek egészséghatásairól. Az MDOSZ „Év Tudományos Dietetikusa 2009” díj, az Emberi Erőforrások Miniszterének elismerő oklevele (2016) és a Pro Dietetica Metabolica díj (2019) birtokosa. 47 magyar és angol nyelvű tudományos közlemény, több mint 100 előadás, illetve poszter szerzője, társszerzője, 12 könyv társszerzője, lektora. Számos, a nagyközönségnek szóló előadás és cikk szerzője, oktatóprogramok résztvevője.

Vígné Sági Katalin

1990-ben vette át dietetikusi diplomáját kiváló minősítéssel. Ezt követően 10 éven át dolgozott az Országos Élelmezésés Táplálkozástudományi Intézet csapatában. Kedvenc szakterülete a gyermekétkeztetés kutatása. Részt vett a NutriComp tápanyagszámító szoftver kidolgozásában. Szakácskönyvet írt „Egyszerűen, egészségesen” címmel a közétkeztetés számára, és folyamatosan publikált az „Élelmezés” című folyóiratban.

2014 óta a Budafoki Református Gyülekezet által működtetett 1200 adagos főzőkonyhát vezeti, ahol élelmezésvezető, dietetikus és egyben ügyvezető. A szerző ars poeticája: „Hiszem, és vallom, hogy a szakmai korrektség, az emberi, erkölcsi tényezők összehangolása kell hogy a zsinórmérték legyen mind a munkában, mind a magánéletben. Legfontosabb feladataként a prevencióra tekintek, melynek alappillére a gyerekek életének pozitív formálása, beleértve a táplálkozást is. Nagyon fontos számomra a magyar gasztronómiai hagyományok őrzése, illetve a mai korszerű lehetőségekkel való szinkronizálása, de pont ennyire hangsúlyos a nemzetközi trendek monitorozása, a folyamatos tanulás, fejlődés, nyitottság, a tapasztalatok átadása és a fiatalok támogatása.”

A kötet adatai:

Formátum: B/5

Kötés: puhatáblás

Megjelenés éve: 2023

Terjedelem: 198 + 8 oldal színes melléklet

Tartalomjegyzék:

Előszó

Bevezetés - A táplálkozás minőségének jelentősége gyermekkorban

Az iskoláskorú (6–18 éves) gyermekek fizikai, mentális és pszichoszociális fejlődésének jellegzetességei

A hazai 6–18 éves gyermekek attitűdje, életmódja, táplálkozási szokásai és tápanyagbevitele – felmérések eredményei

Táplálkozási ajánlások a 6-18 éves gyermekeknek – OKOSTÁNYÉR®

Beavatkozási lehetőségek – az iskola mint az egészségmegőrzés színtere

Közétkeztetési rendelet, az iskoláskorú gyermekek étkeztetésére

A közétkeztetés kihívásai a jelenben és a jövőben

Zárszó

Felhasznált irodalom

Tárgymutató II. rész

RECEPTEK

Írta: Vígné Sági Katalin, Élelmezésvezető, dietetikus

Receptek jegyzéke

Saláták

Szendvicskrémek, uzsonnakrémek

Levesek

Baromfi ételek

Halételek

Sertéshúsételek

Marhahúsételek

Májból készült ételek

Főzelékek

Köretek

Mártások

Párolt zöldségek

Egytálételek

Rakott ételek

A SpringMed Kiadó könyvajánlója

Bemutatkozik az MDOSZ

SZÍNES MELLÉKLET

Adatok

ISBN:
9786156337726
Kiadó:
SpringMed Kiadó
-20%
9 980 Ft7 985 Ft
Irány a webshop
    Irány a webshop

    Iratkozz fel azhírlevélre

    és értesülj elsőként újdonságainkról, akcióinkról!