INZULINREZISZTENCIA AZ ORVOSI GYAKORLATBAN

INZULINREZISZTENCIA AZ ORVOSI GYAKORLATBAN

Az inzulinrezisztencia fogalma az utóbbi években jelentősen megváltozott. Számtalan tudományos publikáció született a témában, melyek sajnos sok esetben nem adnak a mindennapi gyakorlatban használható útmutatást.

Az orvos szerző ezért kicsit más szemlélettel közelíti meg a témát, kihangsúlyozza a vércukor-szabályozás rendszerének összetettségét, előtérbe helyezi a hormonális rendszerek interakcióit, egymásra kifejtett hatásait. Újszerű megközelítése segít rendszerbe foglalni a kórképet kísérő szerteágazó tüneteket, eligazodni a diagnosztika útvesztőjében, és a szükséges terápiás lépések elindításában is támpontot nyújt.

A könyv a terjedelmi korlátok miatt nem törekszik teljességre, ugyanakkor a mindennapi betegellátásban könnyen hozzáférhető segítséget nyújt a szénhidrát-anyagcsere korai zavarainak felismeréséhez, adekvát kivizsgálásához és a helyes terápiás lépések elindításához.

A könyv külön értéke, hogy az inzulinrezisztens (IR) betegek kezelési mintájának is tekinthető módon, az orvos szerző mellett kiválóan képzett dietetikus kolléga segíti az IR-diéta beállítását, követését. Ajánljuk a könyvet a betegellátás frontvonalában dolgozó kollégáknak (háziorvosoknak, nőgyógyászoknak).

A kötet adatai:

Formátum: 130 x 200 mm

Kötés: puhafedeles

Megjelenés éve: 2020

Terjedelem: 96 oldal

Tartalomjegyzék:

Bevezetés

I. RÉSZ

INZULINREZISZTENCIA AZ ORVOSI GYAKORLATBAN

/Írta: Dr. Tűű László belgyógyász, endokrinológus/

1. AZ INZULINREZISZTENCIÁRÓL RÖVIDEN

1.1. A magas inzulinszint kialakulásának mechanizmusai

1.2. A kialakult magas inzulinszint biológiai következményei

2. KLINIKAI TÜNETEK, DIAGNOSZTIKA

2.1. Az inzulinrezisztencia klinikai tünetei

2.2. A laboratóriumi diagnosztika elemei

3. TERÁPIÁS LEHETŐSÉGEK

3.1. Az életmód szerepe az inzulinrezisztencia

3.2. Gyógys zeres beavatkozási pontok, a gyógyszeres kezelés személyre

szabásának jelentősége

II. rész

AZ INZULINREZISZTENS BETEG DIETOTERÁPIÁJA

/Írta: Erdélyi Sipos Alíz MSc, dietetikus, táplálkozástudományi szakember/

1. BEVEZETÉS AZ INZULINREZISZTENCIA DIÉTÁJÁBA

2. OKOSTÁNYÉR® , ÉTKEZÉSEK SZÁMA, GYAKORISÁGA

2.1. OKOSTÁNYÉR®

2.2. A napi étkezési ritmus kialakítása

3. MÉRÉSI MÓDSZEREK ÉS JELENTŐSÉGÜK

3.1. A normál testtömeg meghatározása

3.2. Energiaigény és tápanyagszükséglet

4. TÁPANYAGOKRÓL AZ INZULI NREZISZTENCIA TÜKRÉBEN

4.1. Fehérjék

4.2. Zsiradékok

4.3. Szénhidrátok

4.4. Mikrobiom, pro és prebiotikumok

5. FÓKUSZBAN A SZÉNHIDRÁTOK

5.1. Lassan felszívódó szénhidrátok

5.2. A rostok

5.3. Gyorsan felszívódó szénhidrátok

5.4. Az édesít őszerekről

5.5. A szénhidrátok felszívódását befolyásoló tényezők

6. EGY ÉLETRE SZÓLÓ EGÉSZSÉGES ÉS FINOM ÉTREND

Adatok

ISBN:
9786156337863
Kiadó:
SpringMed Kiadó
-20%
3 480 Ft2 785 Ft
Irány a webshop
    Irány a webshop

    Iratkozz fel azhírlevélre

    és értesülj elsőként újdonságainkról, akcióinkról!