hirdetés
Vissza

KÖRNYEZET, SZŰKÖSSÉG, ERŐSZAK - Elfogyott

Az ökológiai gondolat sorozat

Második kiadás

Szerző: Thomas Homer-Dixon

Fordította: Boross Anna, Győrváry Borbála

Typotex Kiadó, 2004

 

Földünk népessége az előrejelzések szerint 2025-re megközelítően eléri a 8 milliárd főt. E prognózis szerint az elkövetkező évtizedekben fokozódik a megújuló természeti erőforrások (termőföld, édesvízkészletek, erdők…) fel- és elhasználódása. Szembe kell néznünk azzal, hogy egyes országokban az erőforrások szűkössége számos társadalmi konfliktushoz, akár fegyveres erőszakhoz fog vezetni. Továbbnövekszenek a társadalmon belüli különbségek: szegénység, urbanizáció okozta slumosodás.

 • A szerző és munkatársai több évtizedes kutatómunka során vizsgálták a fejlődő világ környezeti problémákból fakadó társadalmi konfliktusait. Ugyanis kijelenthetjük, hogy a világban zajló fegyveres konfliktusok jelentős részét a környezet pusztulása, a természeti javakban való szűkösség okozza.

   

  De ne gondoljuk, hogy csak a harmadik világot sújtja a természeti erőforrások kiapadásának veszélye. Az ivóvízkészletek kimerülésének réme számos fejlett országot, köztük hazánkat is fenyegeti.

  Homer-Dixon a Torontói Egyetem tanára, nemzetközi kutatási projektek keretében több mint 15 éve foglalkozik a környezeti problémák és a társadalmi konfliktusok összefüggéseivel.

  A kötet adatai:
  Formátum: B/5
  Megjelenés éve: 2004
  Terjedelem: 304 oldal

 • A termék értékelése:
  Nincs értékelve a termék (0 értékelés alapján)

  Vélemény írása
  Név:
  E-mail cím:
  Értékelés:                    
  Vélemény:
  Ellenőrző kód:
  captcha
   « A hitelesítéshez kérjük írja be a képen látható számot!
  Vélemény elküldése
 • ISBN:978-963-2793-62-7
  Kiadó:Typotex Kiadó
  VTSZ:4901